Håndball

IL Rindøls historie

Det er ikke så merkelig at aktiviteten i idrettslaget økte betydelig etter frigjøringen i 1945, og at folk sluttet opp om disse. Det var også i 1945 handballen kom i gang, til tross for vanskelige forhold den første tida. Også håndballen startet utenfor Nansen, i Løfall og Skogen kretser. Den første tiden ble det brukt en fotball å kaste med, og jentene brukte hele fotballbanen og elleve jenter på laget.

Etter et års tid ble håndballaktiviteten lagt inn i idrettslaget. Den 22. april 1946 ble Nansen håndballavdeling stiftet og innmeldt i Norges Håndballforbund. På dette tidspunktet var opparbeidinga av anlegget på Skogsletta kommet godt i gang og håndballaktiviteten ble lagt hit. Håndballaget oppnådde fine resultater denne sommeren. Hjemme ble Gnist, Meldal, Thor, Njardar og Løkken slått i tur og orden, mens kampen mot Svorkmo endte uavgjort. I bortekampene ble det noen flere tap.

Om vi skulle prøve å gi en karakteristikk av den tida handballen kom til å eksistere, måtte det bli kort, hektisk og innsatsfylt. Som antydet kom handballavdelinga til å bestå i en så relativt kort periode som 5 år. De aller fleste som var med fra starten, var med til slutt.

Til tross for en kort periode med handball i Nansen og senere Rindøl, gjorde damene det godt. I 1948 vant Nansen 3-0 over Gnist i finalen i Sør-Trøndelag håndballkrets turnering. Fra 1949-sesongen huskes Rindøls kamper fra NM best. Her ble det to kamper mot lag fra Trondheim. Først seier over Falken. Deretter var det Nationalkameratene som tok turen til Skogsletta. Her måtte det ekstraomganger til. Rindøl tapte denne kampen 3-2. Den sterkeste sesongen kom nok likevel i 1950, når laget spilte en meget sterk serie som ble belønnet med kretsmesterskap. Jentene gikk ubeseiret gjennom serien med seire over Byåsen, Melhus, Trønder-Lyn, Ranheim, Svorkmo og Singsås, mens det ble uavgjort mot Selsbakk.

Det ble spilt håndball også i 1951, men dette skulle vise seg å bli foreløpig siste seong i en kort, men begivenhetsrik periode i vårt lags histore.

----------------------------------

Dette er et utdrag fra jubileumsheftet til IL Rindøl som kom ut i forbindelse med 100-årsjubileumet i 2006. For mer info om Rindøls historie anbefaler vi dette heftet.

Les mer om Rindøls mangfoldige historie i artiklene under: